Tokaj

Tokajról már a XI. századtól kezdődően vannak írásos emlékek. Régi források Kőrévként vagy emlegetik a várost, utalva ezzel az egykor, a folyók által határolt szigeten álló tokaji várra. A “Tokaj” név először a XIII. században bukkant fel, jelentése ótörök nyelven “folyómenti erdő”.

A város történelme és kultúrája rendkívül gazdag. Ezekkel részletesen megismerkedhetnek a város múzeumainak meglátogatása során (www.tokajimuzeum.hu) vagy egy kellemes vezetett városnéző séta keretében (https://tokajiseta.hu).

Tokaj történelmének szerves része a szőlőtermesztés és a borkultúra. 2002-ben kultúrtáj kategóriában felkerült a tokaji történelmi borvidék az UNESCO világörökségi listájára.

Bort már a honfoglalás óta készítenek a borvidéken, az első aszút pedig az 1500 években készítették. A borvidék büszkélkedhet a világ első dűlőklasszifikációjával, őshonos szőlőfajtákkal, fantasztikus borkészítési hagyományokkal, a világ egyik legkülönlegesebb édesborával, kiemelkedő száraz borokkal. Mindezeket megismerhetik, megkóstolhatják ha meglátogatják a város borászatait. Érdemes előzetesen bejelentkezni!
Image
Image

Ajánlott borászatok

Erzsébet Pince
Erzsébet Pince
Hímesudvar
Hímesudvar
Rákóczi Pince
Rákóczi Pince
Paulay Borház
Paulay Borház
Dobogó Pince
Dobogó Pince
Péter Pince
Péter Pince
Benkő Borház
Benkő Borház